De meeste mensen hebben wel een postlief gevoel bij ‘Fit en Slank’. Het roept beelden op van gezond en sterk, je goed voelen en tevreden zijn.
Het zijn aantrekkelijke beelden, die iedereen wel graag een plek zou willen willen geven in haar, of zijn leven. De reclamewereld staat bol van deze beelden, omdat de makers heel goed weten wat het publiek fijn vindt en wat ze daarom het publiek moeten voorschotelen.
Heel veel minder mensen staan er bij stil wat ze zouden moeten doen, of laten om aan dit gezonde beeld te voldoen. En afvallen zonder dieet dat bestaat natuurlijk niet, zal er vast gedacht worden. Uiterlijke veranderingen en verbeteringen lijken erg in trek zoals, afslank- en fitnessprogramma’s, zonnebanken, solaria en lichaamscorrecties.
Hoe je eruit ziet voor de buitenkant, lijkt zo’n belangrijke plaats te hebben ingenomen binnen onze welvaartsmaatschappij, dat we iets heel belangrijks over het hoofd dreigen te zien. Het is voornamelijk onze binnenkant, die voor een heel belangrijk deel bepaalt wie wij uiterlijk zijn. En dan bedoelen we niet alleen onze persoonlijkheid en karakter, maar ook hoe we lichamelijk zijn opgebouwd en hoe we lichamelijk functioneren.
Hoe gaan we bouwen?
We weten allemaal, dat de kwaliteit van bouwmaterialen en grondstoffen van heel groot belang zijn voor het uiteindelijke product, dat we willen maken.
Een woning van een slechte kwaliteit beton en bewapening, zal na verloop van tijd sneller scheuren, wijking en betonrot kunnen vertonen. Een auto, motor, of fiets waarvoor mindere kwaliteit metaal is toegepast, zal vast en zeker eerder slijtage op bepaalde delen laten zien dan wanneer er een degelijke kwaliteit zou zijn gebruikt.
En dan is er natuurlijk ook het belang van regelmatig onderhoud en controle. We weten ook allemaal, dat wanneer je controle en onderhoud nalaat, de boel ontregeld kan raken, of zelfs stuk kan gaan.
En waarom zou dit met ons lichaam anders gesteld zijn? En is ons lichaam ook niet opgebouwd uit (kostbare) onderdelen? En heeft ons lichaam ook niet behoefte aan zorgvuldig onderhoud en controle?
Een bijna overbodige vraag! Vooral wanneer we weten en beseffen hoe geweldig ingenieus ons lichaam is opgebouwd. Hoe intelligent alles met elkaar in verbinding staat en met elkaar samenwerkt.
Hoe is ons lichaam opgebouwd?
Een beetje te vergelijken met een enorm breiwerk, dat bestaat uit één of meer patronen met oneindig veel bewerkingen. En toch is het maar één draad. Ga je nu ergens aan deze draad trekken dan heeft dat eenvoudigweg gevolg voor het hele breiwerk.
Het lichamelijk breiwerk is opgebouwd uit vele miljarden cellen. Om precies te zijn zo’n 50.000 miljard. Ruwweg te verdelen in: beenweefselcellen, spierweefselcellen, zenuwcellen, orgaancellen, hersencellen, huidcellen en bloedcellen. In totaal spreken we van ongeveer 300 celsoorten.
In de hele ontwikkeling van het menselijk lichaam worden deze cellen vervangen. Eigenlijk kun je stellen, dat gemiddeld binnen één menselijk leven bijna zijn gehele lichaam 12 keer wordt vervangen. Beenweefsel heel erg traag en tandglazuur helemaal niet.
Cellen kunnen natuurlijk ook beschadigd raken of zelfs afsterven. In dat geval zal het lichaam zijn uiterste best doen om te repareren en te vervangen. Oude, of beschadigde cellen zullen worden vervangen. De huidcellen zijn hiervan het beste voorbeeld.
Maar dit gaat niet op voor alle lichaamscellen, althans niet in een onbeperkte mate. Bij onze lever is bijvoorbeeld op een bepaald moment de rek eruit en kunnen cellen niet meer worden vervangen. Longcellen worden bij volwassenen al helemaal niet meer vervangen. Dit gebeurt alleen nog in de kinderjaren. Zenuwcellen hebben geen regeneratief vermogen, ofwel een vermogen om vervangen of hersteld te worden.
Verloren cellen worden vervangen door gelijkwaardige, of nieuwe cellen. Dit is wat ander dan reparatie, want dan spreken over vervanging door andere cellen. Bij reparatie treedt een soort littekenvorming op en dat gebeurt niet bij vervanging door gelijkwaardige, of nieuwe cellen.
We komen dichter bij de kern
Langzamerhand zijn we aangeland bij wat ons menselijk lichaam en elk menselijk lichaam zo uniek maakt. De erfelijke eigenschappen, ofwel de kenmerken, die uitsluitend aan het individu toebehoren en maken dat we zijn wie we zijn. Beter bekend onder de afkorting DNA (deoxyribonucleid acid).
Deze kenmerken, ofwel DNA, bevinden zich in elke kern van onze lichaamscellen. Het is van het grootste belang voor onze gezondheid en ontwikkeling, dat deze kenmerken goed beschermd en goed onderhouden worden.
Zorgen we niet voor goede bescherming en onderhoud van deze kleinste elementen van ons lichaam, dan kunnen we het o zo belangrijke DNA materiaal beschadigen. En al zal ons lichaam automatisch alles in het werk stellen om zoveel mogelijk schade te repareren, deze reparatie is beperkt.
Dit betekent dat er verzwakking, ongewenste wijziging, of zelfs vernietiging van cellen kan plaatsvinden. Wat er dan gebeurt is misschien goed te vergelijken met het eerder genoemde verschijnsel van betonrot bij woningen.
Omdat dit zo minuscuul klein kan beginnen is het vaak in het begin totaal niet te zien. Maar het kan leiden tot een verdergaand langzaam proces waarbij de verschijnselen op een bepaald moment wel zichtbaar en merkbaar worden. In het geval van betonrot zien we dan scheurvorming, of verzakking en in het ergste geval een gebrek aan draagkracht. Denk aan instorting (balkons).
Wat we ook zien is dat dit soort ontwikkelingen effect heeft op de rest van het gebouw. Een gebouw vormt tenslotte meestal een onderlinge eenheid van alle delen die zijn gebruikt. Met andere woorden het geheel wordt in feite aangetast. Juist omdat er samenhang is en alle onderdelen in zekere zin afhankelijk zijn van elkaar.
Op weg naar Gezond, Fit en Slank
Nu wordt u misschien duidelijk welk enorm belang er bestaat voor de bescherming en het onderhoud van juist de kleinste elementen van ons lichaam en hoe nauw dit luistert.
Maar wat weten we eigenlijk van ons lichaam en weten we eigenlijk wat ons lichaam allemaal nodig heeft? Wat weten we over onze voeding? Wat weten we precies over alle zo belangrijke bouwstoffen, die we nodig hebben? Wat weten we over vitaminen en mineralen en waar deze in voorkomen? En wat we weten over hoeveel we er dagelijks van nodig hebben?
En wie vertelt ons dit allemaal en waar moeten we die kennis vandaan halen, als we er tenminste die tijd voor vrij willen maken? Klopt al die voedselinformatie wel op de verpakking en wat zegt het ons allemaal?
Merken we niet, dat we in onze welvaartsamenleving een heel eind zijn opgeschoven naar een kant, waarbij wij voor ons eigen onderhoud grotendeels vertrouwen op wat ons wordt voorgeschoteld? En hebben we daarmee in feite geen afstand gedaan van een belangrijk stuk verantwoordelijkheid voor onszelf?
We zien dagelijks de welvaartsziektebeelden om ons heen. We ervaren misschien zelf in min of meerdere mate bepaalde lichamelijke verschijnselen en ongemakken, die we niet kunnen thuisbrengen en waarvoor de huisarts dan maar een oplossing moet aandragen. Terwijl we de oplossingen vaak onder handbereik hebben zonder onszelf dit te realiseren.
Daarom is het zo van wezenlijk belang, dat we de enorme kracht van goede voeding ons weer gaan beseffen, ons eigen maken en leren zien, dat we het waard zijn om ervan te genieten. Dat we ons beter voelen, een betere weerstand opbouwen en daardoor meer aankunnen. Het is dan ook van het allergrootste belang, dat we weten welke voedingsmiddelen bij ons lichaam passen en in welke hoeveelheden we het tot ons moeten nemen. Welke levensstijl sluit hier het beste bij aan? U kunt nu kennismaken met de inspirerende lessen en adviezen van een gedreven en deskundige practicus. Hij neemt u stap voor stap mee in de wereld van het bewustzijn van hoe de natuurlijke keuzes gemaakt moeten worden.
Wilt u vandaag nog kiezen voor uzelf? Voor een bewuste kijk op uw eigen bescherming en verzorging? U blijft hierdoor ‘Fit en Slank’!
Klik dan op onderstaande knop om toegang te krijgen tot de online cursus van drs. Richard de Leth.
Voor Gezond, Fit en Slank..
Klik nu op de knop hieronder en krijg toegang tot de online cursus